Maslac

Maslac

Maslac - Da li ste znali da maslac uvek ima prednost nad margarinom, jer je prirodni izvor vitamina i gotovo da ne poseduje aditive (veštačke boje, arome, konzervanse)? Iako u puteru ima više zasićenih masnih kiselina i holesterola, margarin se ne savetuje u svakodnevnoj ishrani zbog obilja takozvanih transmasnih kiselina koje su nusprodukt hidrogenizacije ulja. Istraživanja pokazuju da upravo ta ulja mogu znatno da podignu nivo lošeg holesterola (LDL), a snize nivo dobrog holesterola (HDL), i da samim tim oštete krvne sudove. Mnogobrojne studije koje su proteklih decenija sprovedene u Americi pokazale su snažnu vezu između unošenja hidrogenizovanih masti i kancera. Nasuprot tome dokazano je da konjugovana linolna kiselina (CLA), višestruko nezasićena masna kiselina kojom je bogat upravo maslac, pruža odličnu zaštitu od mnogih vrsta raka.

Tags: