Opis proizvoda:
- Kapsule visoke apsorpcije sa 100% d-alfa tokoferil vitaminom E
- Za svakodnevnu podršku antioksidativnim procesima
- Neophodno za zdravlje kardiovaskularnog sistema
Iako vitamin E pruža dragocenu nutritivnu podršku za jak srčani i kardiovaskularni sistem, on je više od vitamina za zdravlje srca. Antioksidativna svojstva vitamina E pomažu u zaštiti vitalnih tkiva u celom telu od štetnih dejstava slobodnih radikala. Swanson Vitamin E kapsule visoke apsorpcije sadrže 100% d-alfa tokoferil vitamin E.
Sastav i saveti za konzumaciju
1 kapsula - 400 IU (268 mg) vitamina e
Sastav: Vitamin E (kao d-alfa tokoferil acetat)268 mg, sojino ulje, želatin, glicerin, pročišćena voda.
Kao dodatak ishrani, uzimati jednu kapsulu dnevno sa vodom.
Deca treba da unose E vitamin samo u multivitaminskim preparatima za svoj uzrast. Nije toksičan ni u velikim dozama. Osobe koje piju hlorisanu vodu imaju veće potrebe za E vitaminom. Osobe sa povišenim krvnim pritiskom, reumatskim oboljenjem srca, hipertireozom i dijabetičari treba postepeno da povećavaju dozu E vitamin.
Vitamin E se dobro podnosi, a kod uobičajenih doza nisu primećene neželjene nuspojave. Ipak, dugotrajna primena visokih doza može izazvati smetnje u varenju, umor i glavobolju i može uticati na vreme zgrušavanja krvi, u tom slučaju treba napraviti pauzu. Može da pojača dejstvo aspirina i antikoagulanata u razređivanju krvi.
UPOZORENJE: Samo za odrasle. Posavetujte se sa svojim lekarom pre upotrebe ovog ili bilo kog drugog suplementa ako ste trudni ili dojite, uzimate bilo kakve lekove ili imate bilo kakav zdravstveni problem.
Čuvati van domašaja dece. Ne koristiti ako je pakovanje oštećeno. Čuvati na hladnom i suvom mestu. Ne držati u frižideru.
Najčešća pitanja:
Šta je Vitamin E?
Vitamin E (nazvan vitaminom mladosti) je liposolubilan vitamin i jedan od najvažnijih antioksidanata. Organizam nije u stanju da ga sintetiše, pa je neophodno unositi ga u hrani i dodacima ishrani.
Budući da je E vitamin topiv u mastima, najviše ga ima u ulju pšeničnih i kukuruznih klica, soji, orasima i semenkama, biljnim uljima, obogaćenom palminom ulju, suncokretovom ulju, jajima, ribi, piletini, margarinu i zelenom lisnatom povrću. Međutim, ni jedan od tih izvora ne može osigurati dovoljne količine Vitamin E.
Izražava se u IU – internacionalnim jedinicama, gde je 1 IU isto što i 1 mg vitamina E.
Otkriven 1922. godine kao vitalan u preventivi defekta ploda i kao zaštitnik crvenih krvnih zrnaca. Dobio je naziv prema grčkoj reči „tokos“ koja označava rađanje.
Koja je uloga Vitamina E?
Neophodan u oksidoredukcionim procesima metabolizma ugljenih hidrata, masti, fosfata i kreatina Vitamin E ima sinergetsko dejstvo sa selenom, pa je najbolje koristiti ih zajedno. Nedostatak vitamin E povećava rizik od kancera 580 puta, a nedostatak i vitamina E i selena čak 1140 puta.
Efikasan je u prevenciji i lečenju steriliteta kod oba pola i prevenciji pobačaja, pa je stoga dobio naziv antisterilitetni vitamin. Aktivan je antioksidant, neutrališe tzv. slobodne radikale i time usporava proces starenja. U borbi sa slobodnim radikalima i sam biva potrošen, pa ga je potrebno stalno unositi u organizam.
Koristi se protiv štetnog dejstva oksidacije, stresa, ozona, zračenja, žive, azot-dioksida, industrijski obrađene i konzervirane hrane i pušenja.
Ostala dejstva vitamina E kao dodatka ishrani:
- sa koenzimom Q10 štiti srčani mišić od angioznih napada
- sa vitaminom C služi za prevenciju i lečenje tromboze i ateroskleroze i poboljšanje seksualnog nagona, vida i mnogih drugih funkcija
- sa vitaminima A i C i selenom čini izvanredan spoj antioksidanata-čuvara ćelija organizma od degeneracije koju izazivaju slobodni radikali, nastali usled zagađenja, stresa i ostalih mnogobrojnih destabilizirajućih faktora
- pomaže u lečenju angine pektoris, hipertenzije, multiple skleroze, bronhijalne astne, alergija, sepse (trovanje krvi), febrilnih infekcija
- smanjuje nivo lošeg, a povećava nivo dobrog holesterola
- sprečava pojavu plakova na unutrašnjim zidovima krvnih sudova
- čuva kardiovaskularni sistem i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara
- sprečava oštećenje ćelijske membrane i time smanjuje rizik od karcinoma
- povećava otpornost prema infakcijama i zapaljenju pluća
- sprečava oštećenje neurona i štiti od Parkinsonove bolesti i demencije
- snižava količine prostaglandina – složenih molekula koje izazivaju upale i bol, a pojačano se stvaraju kod reumatskih oboljenja
- smanjuje rizik od nastanka raka prostate i smrtnost od te bolesti
- štiti od perifernih vaskularnih oboljenja
- jača zidove kapilara i održava zdravim nervna i mišićna vlakna
- odličan je za kožu i kosu
- ubrzava zarastanje rana, izlečenje opekotina i sprečava stvaranje ožiljaka
- podstiče stvaranje antitela i time pojačava imunitet
- ublažava grčeve u nogama i u crevima
- štiti jetru, žučne puteve i pluća, povećava fizičku izdržljivost organizma i stvaranje mišićne mase
- koristi se za prevenciju karcinoma dojke i debelog creva
- kod sportskih napora izvanredno štiti srčani mišić
Vitamin E štiti ostale vitamine topive u mastima, a njegovu apsorpciju pomažu vitamini A, B-1, B kompleks, C, F, fosfor, selen, mangan, inozitol, a odmažu neorgansko gvožđe (ferosulfat), mineralna ulja, užegla mast, holin i pilule za kontracepciju.
Najbolja apsorpcija vitamina E je u suplementima koji su u tečnom (uljnom) obliku, ili u obliku uljnih kapsula. Uz još jednu malu napomenu: povremeno uzimanje tog dragocenog vitamina u malim dozama ima malu ili nikakvu korist. Osobe starije od 50 godina trebale bi ga uzimati svakodnevno.
E vitamin ima toliko važnih funkcija da ga ni u kom slučaju ne smemo zanemariti. Njegovi zagovornici s pravom kažu: „ E – za energiju“.
Komentari
Još uvek nema recenzija.